Här finner du kontaktuppgifter och presentationer av föreningens styrelsemedlemmar.
Vår allmänna mailadress för att komma i kontakt med föreningen är batlifesweden@gmail.com.
Vill du komma i kontakt med någon av våra lokala grupper klickar du här för att hitta rätt kontaktperson.
Jag arbetar som forskare på Centrum för biologisk mångfald i Uppsala. Forskningen handlar om hur vår markanvändning, främst skogsbruk (inklusive uttag av skogsbränsle och torv), påverkar biodiversiteten. Jag har använt fladdermöss som försöksdjur i många olika projekt, bland annat med koppling till vindkraft, infrastruktur och skogsbruk, och har mer än 30 års erfarenhet av fladdermusarbete.
Sysslar också mycket med inventeringar, artbestämning och stöd till Artdatabanken för rödlistning och EU-rapportering. Jobbar även en del internationellt med fladdermöss, bland annat genom EUROBATS och IUCN. Arbetar för närvarande också med fladdermöss i Kambodja genom ett samarbete med Royal University of Phnom Penh.
VICE ORDFÖRANDE och WEBBREDAKTÖR
Bor i Stockholm
E-mail: jacqueline.nelms@live.com
Telefon: 073 352 46 85
Mitt intresse för fladdermöss startade sommaren 2022 då jag genom säsongsjobbet som fältarbetare fick delta i en inventering av möjliga fladdermuskoloniplatser i stadsnära grönområden. Med hjälp av en detektor kopplad till mobilen öppnades en tidigare dold dimension av sommarnatten. Samma sommar deltog jag i BatLifes kurs i fångst och hantering av fladdermöss. Fascinationen av att få se fladdermöss på nära håll och att få hålla dem i min hand fick mig att vilja veta mer. Det var också inspirerande att få träffa så roliga och passionerade föreningsmedlemmar.
Jag deltar i flera av BatLifes arbetsgrupper (Taxonomi och morfologi, Internationell samverkan, Konferensgruppen) och sköter föreningens hemsida tillsammans med två andra medlemmar. Under 2023 färdigställde jag mitt examensarbete i biologi som handlar om fladdermössens övervintringsbeteende och aktivitetsgrad under vintern. Efter biologiexamen började jag arbeta som miljökonsult, främst med fladdermusinventering och naturvärdesinventering. Som del i styrelsen hoppas jag kunna bidra till arbetet med att sprida mer kunskap och förståelse om fladdermössen.
Jag bor i Leksand där jag också är uppvuxen på en gård. Jag är utbildad biolog från SLU i Uppsala och jobbar idag som naturmiljökonsult, främst med fladdermusinventeringar och artskydd. Mitt intresse för fladdermöss startade under sommaren 2015 då jag gjorde mitt examensarbete i Uppsala med Johnny de Jong som handledare. Forskningsarbetet handlade om fladdermöss och hur de påverkas av stora vägar.
Efter examensarbetet flyttade jag till Melbourne i Australien för att jobba som forskarassistent på Melbourne University, också i projekt som handlade om hur fladdermöss påverkas av vägar men även ljusföroreningar. Sedan jag kom hem från Australien har jag pysslat med fladdermusinventeringar på olika sätt under sommarhalvåret. Jag provade på mitt andra stora yrkesintresse som är läraryrket, där jag spenderade 4 år som matte-, NO- och tekniklärare på högstadiet innan jag till sist började arbeta som konsult på AFRY.
Sedan 2011 har jag arbetat som miljökonsult, med inriktning natur. Jag har haft förmånen att arbeta mycket brett med allt från naturvärdesinventeringar i olika naturtyper, artinventeringar och artskyddsutredningar. Jag arbetar även en del med miljöbalken och allt vad det innebär. Jag har fascinerats av fladdermöss sedan jag var barn och tycker att det är en intressant artgrupp med många spännande anpassningar. I mitt arbete med naturvärdesinventeringar har jag länge känt att fladdermöss ofta blir förbisedda och bestämde mig för några år sedan att jobba för att försöka lyfta artgruppen i sammanhanget.
Familjen har en skogsgård utanför Hultsfred i Småland där det bland många andra arter finns barbastell vilket är fantastiskt roligt. Där utför jag gärna naturvårdande åtgärder och årets projekt var att plantera 300 ekar och lindar i och omkring betesmarkerna.
Jag gick med i föreningen under 2021 och fick då lära känna en engagerad och inbjudande förening, något som jag hoppas kunna vara med och bidra till.
Som student fick jag möjlighet att lyssna på fladdermöss med ultraljudsdetektor och lärde mig att det går att skilja på olika arter på ljudet. Så jag skaffade mig en heterodyndetektor och började lyssna efter fladdermöss när det fanns tillfälle.
Numera bor jag i Luleå där tiden som det går att lyssna på fladdermöss är kort. På våren ligger snön kvar länge och när det blir sommar är nätterna ljusa. Sedan, när det börjar bli mörkt på kvällarna, kommer snart höstkylan. Så det är framför allt under augusti-september, som jag brukar kunna vara ute och lyssna. Men med autobox kan jag i alla fall spela in fladdermössen som flyger förbi.
Jag är utbildad biolog men har mest jobbat med kartor.
ANSVARIG FÖR SOCIALA MEDIER
Bor mellan Uddevalla och Ljungskile
E-mail: evalisem@hotmail.com
Telefon: 072 202 22 06
Mitt intresse för fladdermöss startade tidigt. Jag var en storkonsument av naturdokumentärer redan som barn. Köpte min första leksaksfladdermus på en marknad och den fick följa med mig överallt. Mitt första möte med en livs levade fladdermus var i 7-8-årsåldern i en gångtunnel på väg hem från skolan. Jag minns att jag blev helt hypnotiserad av denna lilla varelse. Efter det var jag helt fast och läste allt jag kom över om fladdermöss.
Jag har alltid trivts bäst i skogen (kommer från Värmland) och jag tycker verkligen om att lära mig mycket om våra djur och i den natur de lever. Naturen är så fascinerande i sin mångfald och uppfinningsrikedom.
Under åren har fladdermössen alltid varit ett återkommande inslag i mitt liv sommartid. Det var först hösten 2021 som jag blev medlem i BatLife Sweden. Under våren 2022 köpte jag en heterodyndetektor och någon månad senare utökades samlingen med en tidsexpansionsmikrofon. Jag är en naturintresserad tekniknörd där mitt hjärta klappar lite extra för GPS:er av olika slag.
När det kommer till fladdermöss anser jag mig vara en entusiastisk amatör. Jag försöker sprida information om fladdermöss och den nytta de gör för oss människor i många sammanhang. Ett område som engagerar mig lite extra är problemet med ljusföroreningar.
Jag bor mitt emellan Uddevalla och Ljungskile, där havet möter fjället. Där bor jag med min man, min hund och mina två mysiga katter. Förutom att vara i skogen med vovven så målar jag i akvarell och är hyfsat duktig. Jag gillar att odla och har en liten del av trädgården avsatt för giftiga växter och börjar där få ihop en liten samling.
Jag har under senaste åren studerat till arkeolog och kommer om allt går som planerat vara examinerad innan 2024. Jag är mest intresserad av den” bortglömda” arkeologin, dvs de lämningar vi finner i skog och mark, såsom kvarnlämningar och torpgrunder. I detta ingår också kulturväxter och vårdträd.
Jag arbetar som miljökonsult kopplat till natur och biologisk mångfald. Jag är utbildad till biolog och har genom åren arbetat med allt från djurskötsel av svenska och tropiska djur, fältarbete, laboratoriejobb till utbildning inom biologi. Jag har ett brett intresse för natur, men jag är speciellt fascinerad av systematik, biodiversitet och ekologi.
Min första egentliga kontakt med fladdermöss i lite större skala var i slutet på 90-talet när jag var assistent på en regnskogsforskningsstation i Costa Rica som heter La Selva. Jag har sedan dess alltid varit intresserad av fladdermöss, men det tog ganska lång tid innan jag blev mer inbiten på svenska fladdermöss och det var mycket tack vare möten med Jens Rydell på mitt tidigare jobb. Att sedan gå med i föreningen BatLife var verkligen en höjdpunkt för att kunna att träffa så mycket kunniga, roliga och trevliga människor och det är något jag själv skulle vilja främja framöver. Vi ses där ute i nattens mörker.
Fladdermusintresset väcktes till liv 2020, då vår kommun ville bygga höghus på ett naturområde i närheten av där jag bor. Vi grannar samlades, bildade förening och funderade över situationen. Det föll på min lott att kolla upp det där med fladdermössen som vi visste brukade flyga omkring i området, så jag köpte en detektor och började spela in så ofta och så mycket jag hann med. Detaljplanen fick kommunen skrota, men vi får se om de kommer igen.
Privat har jag en brokig bakgrund. Jag disputerade 2003 inom AI, men lämnade akademin tio år senare. Sedan dess har jag läst produktdesign och driver sedan fem år tillbaka en e-handel som säljer dörrprodukter. Då jag är datavetare i botten, så har jag ett större intresse för informationsstrukturer, regelverk och optimering, än vad som märks i hur jag lever. Idéspruta, och tidvis väldigt kreativ, men också fyrkantig och principfast. I styrelsen kommer jag att fokusera på att få igång BatLife Swedens remisshantering (Remissgruppen). Gör vi ett bra jobb med remisserna, så gör BatLife Sweden skillnad på ett positivt sätt för fladdermössen i våra liv.
Jag är biolog/ekolog och har jobbat 43 år med naturvård, dels på en länsstyrelse och dels i en kommun. Efter att jag gått i pension 2014 startade jag en enskild firma (BL Naturkonsult). Förutom mitt ideella styrelsearbete i denna förening är jag vice ordförande i Naturskyddsföreningen Botkyrka-Salem.
Intresset för fladdermöss startade redan på 1960-talet då jag i samband med ringmärkning av fåglar ibland fick fladdermöss i näten. Vi hade på den tiden en biologisk förening i Södertälje som bl.a. försökte kartlägga alla djur och växter som vi påträffade, då vi besökte ön Mörkö söder om staden.
När jag började jobba som kommunekolog i Södertälje tog jag initiativ till en översiktlig inventering av fladdermöss i kommunen. Inventeringen var dock som sagt mycket översiktlig och gjordes då med hjälp av ultraljudsdetektorer utan tidsexpansion.
På senare år har jag bl.a. genom min firma kunnat fortsätta med fladdermusstudier, dels genom att utföra inventeringar och guidningar, men även genom att hålla föredrag om fladdermöss. Det känns nu roligt att vi äntligen fått en fladdermusförening i Sverige. Jag hoppas verkligen att föreningen kommer att utvecklas på ett sådant sätt att våra syften med föreningen uppnås.
SAMORDNARE AV FÖRENINGENS ARBETSGRUPPER
Bor i Järna
E-mail: niklas.palmcrantz@gmail.com
Telefon: 070 622 20 54
Har sedan barnsben haft ett stort allmänt intresse för naturen som väcktes dels av böcker, såsom Brehms djurliv och von Wrights stora fågelböcker som jag fick läsa med min farfar. Dels genom att vara i skog och mark med min far på gården Tisenö i Östergötland.
Min uppväxt delade jag mellan storstaden med min mor och på gården med min far. Jag hade få att dela mitt naturintresse med, tills jag som tonåring upptäckte Fältbiologerna. Framför allt blev det där fågelskådning men även intresset för andra djur och växter utvecklades där.
Jag läste sedan biologi och ekologi på universitet i Toronto i Kanada, men upptäckte där attyrkeslivet som biolog innebar mest att vara inomhus på labb. En annan kurs jag läste där handlade om ekologisk odling som fångade mitt intresse och som gjorde att jag vände
tillbaka till Tisenö med ett liv som lant- och skogsbrukare. Senare i livet har jag kombinerat detta liv med att bli biologi- och praktiklärare på Järna Naturbruksgymnasium. Mitt numera stora intresse för fladdermöss väcktes framförallt genom nybörjarkursen som
hölls av BatLife Sweden, men också genom personliga möten under en Bioblitz på Skansen 2021.
Jag har en koloni av dvärgpipistrell i mitt hus på Tisenö som bereder mig stor glädje och tillfällen att studera dem på nära håll. Jag är samordnare för arbetsgruppen "Lokala aktiviteter" i föreningen och vill inom styrelsen för BatLife medverka till att sprida intresset för fladdermöss bl.a. genom bildandet av fler lokalagrupper i landet.
Uppdaterad 2024-06-30 av Jacqueline Nelms
KONTAKTA OSS
Har du hittat ett fel på sidan?
Skicka ett mail till:
Copyright © Alla rättigheter förbehållna