Här berättar vi om både egna och andras notiser om fladdermöss. Notera att allt inte hamnar här. Följ oss på sociala medier för att få en massa annat smått och gott!
2024-11-26
Från den 1 mars 2025 kommer BatLife Sweden anställa en projektledare. Arbetet är på deltid och är tidsbegränsat. Arbetsuppgifterna består i att vara projektledare för BatLifes stationsprojekt, läs mer om nätverket här.
Är du intresserad? Läs mer här! (länk till PDF med mer info och kontaktuppgifter)
2024-10-08
Idag är det en månad kvar till fladdermuskonferensen i Helsingborg. Schemat för fredagen är färdigt och kommer ha en mer vetenskaplig inriktning med presentationer av internationellt erkända experter inom fredagens två teman: Fladdermöss och skogsbruk samt Fladdermöss och kompensationsåtgärder. Du kan läsa mer om keynote-talarna på konferensens sida (batlife-sweden.se/konferens).
Lördagen och söndagen blir som vanligt en blandning mellan föredrag, postrar och workshops. Kanske har du gjort några spännande observationer vid din egen koloni? Vill du visa resultat från uppsatta holkar? Har du gjort egna små inventeringar eller mer omfattande vetenskapliga studier? Vi vill höra dig berätta om dina erfarenheter och upplevelser! Skapar du fladdermuskonst eller hantverk? Har du en idé till en workshop? Vill du visa upp en holk du byggt? Allt som kan bidra till att öka kunskaperna och förståelsen för fladdermöss är välkommet. Alla är välkomna att skicka in förslag på föredrag med mera.
Du anmäler vad du vill bidra med via anmälningsformuläret till konferensen (forms.gle). Är du redan anmäld som konferensdeltagare kan du uppdatera din anmälan via bekräftelsemailet du fått i samband med anmälan.
Vi ses på Helsingborg Arena den 8 november!
2024-08-22
Vill du bli bättre på att artbestämma fladdermöss genom att analysera ljudfiler med tidsexpansion och samtidigt bidra till miljöövervakningen av fladdermöss? Som medlem i föreningen BatLife Sweden har du möjlighet att arbeta som volontär och bidra till ljudanalys av inspelade filer från de två stationer i stationsnätverket som drivs ideellt av föreningen. Det är bra om du har grundkunskap kring vilka arter av fladdermöss som förekommer i Sverige och gärna åtminstone någon erfarenhet av ljudanalys. Men det viktigaste är att du är intresserad av att lära dig och ta dig tid för det!
Stationsgruppen driver två stationer ideellt inom det svenska stationsnätverket där vi spelar in ljud från fladdermöss som vi sedan går igenom manuellt i BatSound. Därför söker vi volontärer som vill vara med i årets arbete. Du anmäler dig för en säsong i taget, så om du var med förra året och vill fortsätta måste du också anmäla dig. Anmäl dig senast 15 september via formuläret (du behöver vara medlem för att kunna delta och få tillgång till formuläret). Arbetet startar med första mötet måndagen den 16 september kl. 19:30.
Vill du veta mer innan du anmäler dig? Läs mer här och kom på infomötet måndagen den 2 september 19:30 - 21:00.
2024-08-13
Helgen den 24-25 augusti firas den Internationella Fladdermusnatten (International Bat Night) runtom i världen. I samband med detta hålls fladdermusguidningar för allmänheten på många platser i Sverige då man har chans att lyssna och spana efter fladdermöss från solnedgång till sent. Guidningar kommer anordnas i bland annat Västerås, Luleå, Botkyrka och flera lokaler i Skåne. Kolla in vår kalender för augusti och september för att se exakta tider och datum, samt för hur man anmäler sig.
Tipsa oss gärna om du känner till någon mer guidning, så kan vi lägga till den i kalendern!
Sommaren börjar redan lida mot sitt slut, men man kan trösta sig med att våra digitala fika-träffar fortsätter in i september (se info under Halv åtta hos nilssonii på kalender-sidan). Den 28 augusti har vi höstens första medlemsmöte och länk till mötet fås via medlemsbrevet. Höstens intåg betyder också att föreningen vaknar upp från sommaruppehållet och våra arbetsgrupper åter börjar mötas regelbundet för att jobba vidare med sina projekt. I november anordnar vi Svenska fladdermuskonferensen i Helsingborg och under nov-dec kan man lära sig mer om de svenska fladdermössens utseende under Morfologikursen.
Hoppas vi ses därute i mörket!
Bild via thegraphicsfairy.com.
2024-06-30
Nu är det möjligt att anmäla sig till Svenska Fladdermuskonferensen 2024. I år kommer den att hållas i Helsingborg från 8 till 10 november. Upplägget kommer vara lite annorlunda än tidigare år med specifika teman för varje dag.
Läs mer här (inbjudan i PDF-format) och klicka här för att registrera dig till konferensen (länk till anmälningsformulär).
Hoppas vi ses där i höst!
2024-04-06
Äntligen börjar våren komma igång och fladdermössen har börjat vakna runtom i landet. Detta märks på Facebook-gruppen Fladdermöss i Sverige (extern länk) där det delas foton på fladdermöss i dagsljus. Till exempel denna dvärgpipistrell som kikar ut från en fågelholk. Fotad av Sebastian Ginsburg den 4 mars i Årstaskogen.
Söndagen den 17 mars hade föreningen årsmöte. Vi fick några nya ansikten bland styrelseledamöterna och tackade av de som slutar. På vår interna medlemssida finns årsmöteshandlingarna om du är intresserad av att läsa om verksamheten under det gångna året eller de aktiviteter som planeras framöver, samt presentationer av våra arbetsgrupper. Våra senast tillkomna arbetsgrupper är Remissgruppen och Skogsgruppen.
På tisdag 9 april kl. 18.30 anordnas ett möte om Artportalen och fladdermöss. Då finns det möjlighet att både ställa frågor och framföra synpunkter till representanter från Artportalen. Anmälan görs till johnny.de.jong@slu.se, gärna ett par dagar innan mötet.
Anmälan till årets Sommarträff i Järna är öppen och info har gått ut till medlemmarna genom medlemsbrevet. Inbjudan finns även på den interna medlemssidan. Under denna helg får man prova på olika metoder att inventera fladdermöss, artbestämma fladdermusljud gemensamt och lära oss av varandra. Vidare planerar vi att ha workshops kring inventeringar och inventeringsmetoder. Det finns ett fåtal platser kvar så tveka inte att anmäla dig.
Den 8 april anordnar BatLife Europe Soprano Pipistrelle Webinar - ett webinarie om långtidsstudier av dvärgpipistrell i Storbritannien. Evenemanget är gratis men man behöver anmäla sig för att få tillgång till Zoom-mötet, klicka här för anmälan. Mötet hålls på engelska.
Den 25 april anordnar BatLab Norway Nordic Bats Seminar - en dags seminarier om fladdermöss i Norden. Seminarierna hålls vid Norges universitetet for miljø- og biovitenskap, NMBU i Ås, söder om Oslo. Flera av talarnamnen känns igen om man deltog i Svenska fladdermuskonferensen 2023. Klicka här för att se schema för seminarierna (pdf). Evenemanget är gratis och hålls på plats. Det är ett begränsat antal platser, därför behöver man anmäla sig i förväg (använd QR-koden som finns i pdf-dokumentet).
Håll koll på våra medlemsutskick eller se vår Kalender som uppdateras löpande med både interna och externa fladdermusaktiviteter. Kontakta oss genom mail eller någon av våra sociala medier om du känner till något vi borde uppmärksamma!
2024-02-10
Är du fascinerad av fladdermöss och intresserad av att höra och se arter vi inte hittar här i Sverige? Följ då med BatLife Sweden på fladdermusexkursion till Portugal den 8–12 maj. Vi träffas i Lissabon den 8:e för ett fullspäckat schema med fladdermusvandringar, besök i grottor och möjlighet att delta i en portugisisk fladdermuskonferens och träffa lokala experter. Resan avslutas med konferensmiddagen. Läs mer i följande dokument (länk till PDF):
Inbjudan till exkursion och Preliminärt program
För att kunna delta måste man vara medlem i BatLife Sweden. Så om du inte är medlem ännu är detta en bra anledning att registrera dig!
Bli medlem här (länk till medlemsformulär)
Anmälan stänger 1 mars. För anmälan eller frågor, vänligen maila: batlifesweden@gmail.com
Några av miljöerna vi kommer besöka under exkursionen.
Foto: Liliana Ferreira
2024-02-06
Pälsvingad brunfladdermus, Europas största fladdermus, slog för en tid sedan trollpipistrellens rekordnoterade långdistansflygning på 2486 km. För att sätta det i perspektiv så är fågelvägen mellan Stockholm och staden Palma på medelhavsön Mallorca 2450 km.
Till trollpipistrellens försvar noterar vi dock att den pälsvingade brunfladdermusen har nästan dubbelt så stort vingspann (41-46 cm) som trollpipistrellen (max 25 cm).
På en säsongsförflyttning flögs den nya rekordsträckan för fladdermöss på 2515 km. Den maximala dagliga flygningen var 445 km. Imponerande!
Läs mer (extern länk till vetenskaplig artikel):
Vasenkov, D.A., Vasiliev, N.S., Sidorchuk, N.V. & Rozhnov, V.V. (2023). Erratum to: Autumn Migration of Greater Noctule Bat (Nyctalus Lasiopterus): through Countries and over Mountains to a New Migration Flight Record in Bats. Doklady Biological Sciences 513, 415.
Uppdaterad 2024-11-26 av Jacqueline Nelms
KONTAKTA OSS
Har du hittat ett fel på sidan?
Skicka ett mail till:
Copyright © Alla rättigheter förbehållna