Notiser 2024

Här berättar vi om både egna och andras notiser om fladdermöss. Notera att allt inte hamnar här. Följ oss på sociala medier för att få en massa annat smått och gott!

Vill du tipsa om en nyhet?


Kontakta webbredaktionen på webbredaktionen@batlife-sweden.se

Notisarkiv:

2024-06-30

Anmälan till årets konferens är öppen!


Nu är det möjligt att anmäla sig till Svenska Fladdermuskonferensen 2024. I år kommer den att hållas i Helsingborg från 8 till 10 november. Upplägget kommer vara lite annorlunda än tidigare år med specifika teman för varje dag. 


Läs mer här (inbjudan i PDF-format) och klicka här för att registrera dig till konferensen (länk till anmälningsformulär). 


Hoppas vi ses där i höst! 

2024-04-06

Nyheter och kommande aktiviteter - april


Äntligen börjar våren komma igång och fladdermössen har börjat vakna runtom i landet. Detta märks på Facebook-gruppen Fladdermöss i Sverige (extern länk) där det delas foton på fladdermöss i dagsljus. Till exempel denna dvärgpipistrell som kikar ut från en fågelholk. Fotad av Sebastian Ginsburg den 4 mars i Årstaskogen. 


Söndagen den 17 mars hade föreningen årsmöte. Vi fick några nya ansikten bland styrelseledamöterna och tackade av de som slutar. På vår interna medlemssida finns årsmöteshandlingarna om du är intresserad av att läsa om verksamheten under det gångna året eller de aktiviteter som planeras framöver, samt presentationer av våra arbetsgrupper. Våra senast tillkomna arbetsgrupper är Remissgruppen och Skogsgruppen


På tisdag 9 april kl. 18.30 anordnas ett möte om Artportalen och fladdermöss. Då finns det möjlighet att både ställa frågor och framföra synpunkter till representanter från Artportalen. Anmälan görs till johnny.de.jong@slu.se, gärna ett par dagar innan mötet.


Anmälan till årets Sommarträff i Järna är öppen och info har gått ut till medlemmarna genom medlemsbrevet. Inbjudan finns även på den interna medlemssidan. Under denna helg får man prova på olika metoder att inventera fladdermöss, artbestämma fladdermusljud gemensamt och lära oss av varandra. Vidare planerar vi att ha workshops kring inventeringar och inventeringsmetoder. Det finns ett fåtal platser kvar så tveka inte att anmäla dig. 


Den 8 april anordnar BatLife Europe Soprano Pipistrelle Webinar - ett webinarie om långtidsstudier av dvärgpipistrell i Storbritannien. Evenemanget är gratis men man behöver anmäla sig för att få tillgång till Zoom-mötet, klicka här för anmälan. Mötet hålls på engelska. 


Den 25 april anordnar BatLab Norway Nordic Bats Seminar - en dags seminarier om fladdermöss i Norden. Seminarierna hålls vid Norges universitetet for miljø- og biovitenskap, NMBU i Ås, söder om Oslo. Flera av talarnamnen känns igen om man deltog i Svenska fladdermuskonferensen 2023. Klicka här för att se schema för seminarierna (pdf). Evenemanget är gratis och hålls på plats. Det är ett begränsat antal platser, därför behöver man anmäla sig i förväg (använd QR-koden som finns i pdf-dokumentet).


Håll koll på våra medlemsutskick eller se vår Kalender som uppdateras löpande med både interna och externa fladdermusaktiviteter. Kontakta oss genom mail eller någon av våra sociala medier om du känner till något vi borde uppmärksamma!

2024-02-10

Följ med BatLife Sweden på exkursion till Portugal


Är du fascinerad av fladdermöss och intresserad av att höra och se arter vi inte hittar här i Sverige? Följ då med BatLife Sweden på fladdermusexkursion till Portugal den 8–12 maj. Vi träffas i Lissabon den 8:e för ett fullspäckat schema med fladdermusvandringar, besök i grottor och möjlighet att delta i en portugisisk fladdermuskonferens och träffa lokala experter. Resan avslutas med konferensmiddagen. Läs mer i följande dokument (länk till PDF):

Inbjudan till exkursion och Preliminärt program


För att kunna delta måste man vara medlem i BatLife Sweden. Så om du inte är medlem ännu är detta en bra anledning att registrera dig!

Bli medlem här (länk till medlemsformulär)


Anmälan stänger 1 mars. För anmälan eller frågor, vänligen maila: batlifesweden@gmail.com

Några av miljöerna vi kommer besöka under exkursionen.

Foto: Liliana Ferreira

2024-02-06

Nytt rekord i långdistansflygning


Pälsvingad brunfladdermus, Europas största fladdermus, slog för en tid sedan trollpipistrellens rekordnoterade långdistansflygning på 2486 km. För att sätta det i perspektiv så är fågelvägen mellan Stockholm och staden Palma på medelhavsön Mallorca 2450 km.


Till trollpipistrellens försvar noterar vi dock att den pälsvingade brunfladdermusen har nästan dubbelt så stort vingspann (41-46 cm) som trollpipistrellen (max 25 cm). 


På en säsongsförflyttning flögs den nya rekordsträckan för fladdermöss på 2515 km. Den maximala dagliga flygningen var 445 km. Imponerande!


Läs mer (extern länk till vetenskaplig artikel):
Vasenkov, D.A., Vasiliev, N.S., Sidorchuk, N.V. & Rozhnov, V.V. (2023). Erratum to: Autumn Migration of Greater Noctule Bat (Nyctalus Lasiopterus): through Countries and over Mountains to a New Migration Flight Record in Bats. Doklady Biological Sciences 513, 415.

Uppdaterad 2024-06-30 av Jacqueline Nelms