Nyheter 2024

Här berättar vi om både egna och andras nyheter om fladdermöss. Notera att allt inte hamnar här. Följ oss på socala medier för att få en massa annat smått och gott!

Vill du tipsa om en nyhet?


Kontakta webbredaktionen på webbredaktionen@batlife-sweden.se

Nyhetsarkiv:

2024-02-10

Följ med BatLife Sweden på exkursion till Portugal


Är du fascinerad av fladdermöss och intresserad av att höra och se arter vi inte hittar här i Sverige? Följ då med BatLife Sweden på fladdermusexkursion till Portugal den 8–12 maj. Vi träffas i Lissabon den 8:e för ett fullspäckat schema med fladdermusvandringar, besök i grottor och möjlighet att delta i en portugisisk fladdermuskonferens och träffa lokala experter. Resan avslutas med konferensmiddagen. Läs mer i följande dokument (länk till PDF):

Inbjudan till exkursion och Preliminärt program


För att kunna delta måste man vara medlem i BatLife Sweden. Så om du inte är medlem ännu är detta en bra anledning att registrera dig!

Bli medlem här (länk till medlemsformulär)


Anmälan stänger 1 mars. För anmälan eller frågor, vänligen maila: batlifesweden@gmail.com

Några av miljöerna vi kommer besöka under exkursionen.

Foto: Liliana Ferreira

2024-02-06

Nytt rekord i långdistansflygning


Pälsvingad brunfladdermus, Europas största fladdermus, slog för en tid sedan trollpipistrellens rekordnoterade långdistansflygning på 2486 km. För att sätta det i perspektiv så är fågelvägen mellan Stockholm och staden Palma på medelhavsön Mallorca 2450 km.


Till trollpipistrellens försvar noterar vi dock att den pälsvingade brunfladdermusen har nästan dubbelt så stort vingspann (41-46 cm) som trollpipistrellen (max 25 cm). 


På en säsongsförflyttning flögs den nya rekordsträckan för fladdermöss på 2515 km. Den maximala dagliga flygningen var 445 km. Imponerande!


Läs mer (extern länk till vetenskaplig artikel):
Vasenkov, D.A., Vasiliev, N.S., Sidorchuk, N.V. & Rozhnov, V.V. (2023). Erratum to: Autumn Migration of Greater Noctule Bat (Nyctalus Lasiopterus): through Countries and over Mountains to a New Migration Flight Record in Bats. Doklady Biological Sciences 513, 415.

Uppdaterad 2024-02-10