2023-12-15

Större musöra (Myotis myotis) framröstad till årets fladdermus 2024-2025


Större musöra har valts till ‘Årets fladdermusart 2024-2025’ av BatLife Europes samarbetspartners. I över 35 olika länder kommer organisationer som samarbetar med Batlife Europe fokusera på att främja lösningar för att bevara och öka allmänhetens medvetenhet om större musöra under år 2024 till 2025. Här kommer lite information om denna spännande art som tyvärr inte är så talrik i Sverige. 


Större musöra är påträffad från södra Skåne i söder till Jönköping i norr och från Halland till väster och Gotland i öster. Arten är klassad som starkt hotad (EN) på den senaste rödlistan för Sverige (SLU Artdatabanken 2020). 


Morfologi

Större musöra är en stor fladdermus som har en stor nos och stora långa öron. Den är brun till rödbrun och på magen är den oftast smutsigt vit eller beige. Tragus (öronlocket) når upp till halva örat och är oftast mörkt pigmenterat i toppen. Större musöra har en kroppslängd på 67-79 mm och en underarmslängd på 55-67 mm. Större musöra är en stor fladdermus som har ett vingspann på 350–430 mm. Den väger mellan 20-27 gram (Dietz & Kiefer 2014; Wilson et al. 2019; Woods et al. 2023).


Utbredning och övervintring

Större musöra finns i stora delar av Europa förutom de nordligaste delarna och Storbritannien (Woods et al. 2023). Större musöra är en skogslevande art som i Sverige främst har påträffats i lövskog i Skåne. Vid ett enda tillfälle har större musöra påträffats på en övervintringsplats i Sverige. Det fyndet gjordes i en gammal gruva i Skåne. De flesta fynden av större musöra i Sverige har gjorts i Skåne med hjälp av ultraljudsdetektorer, men det finns spridda fynd av arten i hela Götaland (de Jong 2023; Artfakta 2023). Utbredningen av arten är begränsad till Europa, där den är väl spridd i Syd- och Mellaneuropa, Turkiet och Israel (Woods et al. 2023). 


Sommarkolonier

Större musöra som bor i sydligare trakter bildar sina sommarkolonier i grottor, gruvor och andra strukturer under jord. Men de kan även nyttja vindar på större byggnader såsom kyrkor, större broar och källare. De återfinns ofta i stora kolonier i hus. I sällsyntare fall har de även bildat kolonier i hålträd och i fladdermusholkar. De kan bli stora kolonier, i yngelkolonier i Centraleuropa kan det samlas mellan 50–5000 individer och längre söderut upp till 8000 individer. Dessa kolonier består främst av honor men i enstaka fall kan även hanar  få vara med och trängas. Oftast så är hanen solitär och söker sig till hålträd, holkar, skrevor i eller under takpannor på byggnader. Kolonierna bildas redan i början på mars i de södra regionerna av utbredningsområdet och överges sedan i augusti. Honan föder i regel endast en unge (Woods et al. 2023).




Födosöksmiljöer 

Större musöra jagar inuti skogen. De flesta fynden har gjorts i bokskog och äldre bokskogar. Den jagar på låg höjd och ibland även på marken där den landar och fångar marklevande insekter. Den undviker stora sammanhängande öppna miljöer såsom åkrar och tycker inte om kalhyggen (de Jong 2023). När större musöra jagar flyger den sakta ungefär en halv meter ovanför marken. Utöver ekopejling förlitar sig arten på sitt luktsinne och att lyssna efter byten. När den upptäcker ett byte landar fladdermusen och fångar bytet med munnen (Wilson et al. 2019). 




Hot

Större musöra hör till de arter som är mindre utsatta för vindkraft eftersom den ofta födosöker på låg höjd. Den undviker att röra sig i stora öppna miljöer och är känslig för fragmentering av skogsbiotoper. Arten påverkas negativt av barriäreffekter och ljusföroreningar som uppstår vid vägbyggen och andra typer av exploatering (de Jong 2023). 


Namn på andra språk

Norska: Stormusøre, Danska: Stor museøre, Finska: Jättiläissiippa, Engelska: Greater Mouse-eared Bat, Tyska: Großes Mausohr, Franska: Grand Murin. 



Läs mer om större musöra i faktabladet från BatLife Europe (Woods et al. 2023) (länk till PDF)


Den 17 januari 2024 kl. 20.00 håller BatLife Europe en digital föreläsning om större musöra. Möteslänk har skickats ut med det senaste medlemsbrevet och finns även på vår interna medlemssida.

Större musöra. Foto: Wolfgang Forstmeier

Större musöra. Foto: Johnny de Jong

Referenser:

Uppdaterad 2023-12-15 av Jacqueline Nelms